Skip to main content

een DMO

Het op Eise's gebaseerde planetarium wat hier getoond wordt is de DMO. DMO staat voor DeMoor Orrery. Orrery is het Engelse woord voor planetarium en voor de rest is de constructeur in kwestie een beetje ijdel.

Op de DMO zijn de planeten te zien, de sterrenbeelden, de maanden en de dagen van het jaar.

Nadat een datum is ingevoerd gaan de planeten in de juiste stand (constellatie) staan.

De hier afgebeelde DMO is 2,20 x 2,20 meter en is van onderaf gefotografeerd.

 

view from underneath the planetarium

Prestatie van formaat

De prestatie die Eise geleverd heeft in 1781 is van een niet te bevatten grootte. Bedenk dat er in die tijd geen bouwmarkt was waar je je spullen snel en goedkoop kon halen, er waren geen postorder-bedrijven voor je onderdelen, je verf moest je handmatig mengen en de astronomische berekeningen werden 's avonds met pen en papier gemaakt bij kaarslicht want er was immers nog geen elektriciteit. De hoeveelheid werk is enorm geweest.

Ter illustratie: het planetarium van Eise heeft ca. 6000 spijkers die eerst allemaal gesmeed moesten worden....

Vroeger

Het planetarium van Eise wordt aangedreven middels staartklokken, met een zelf bedacht mechaniek wordt de beweging van de klok omgezet in de beweging van de planeten.

Mechaniek Eise Eisinga

DMO inner solar system

Nu 

De DMO wordt aangedreven middels stappen-motoren en processors. Elke planeet heeft zijn eigen processor en staat middels WiFi in verbinding met een website waar de gewenste datum ingevoerd kan worden.