Skip to main content

FAQ

Veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions, oftewel FAQ) zijn op deze pagina beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail mij gerust.

Afmetingen

Het op deze website getoonde model weegt 83,2 Kg.

Ja. Er zijn twee verschillende schalen gebruikt: de afstanden en de planeten. Daarnaast zijn Saturnus en Jupiter iets kleiner gemaakt omwille van artistieke redenen.

De zon zou in het midden moeten hangen en is getekend op het plafond. Hij hangt er niet als een bol omdat de zon  in de schaalgrootte van het getoonde model 2,85 m diameter zou hebben en dat zou niet passen in de schaal van de banen.

Het getoonde model is 2,20 meter x 2,20 meter en 30 centimeter hoog. Dit zijn de minimale afmetingen op dit moment. In hoogte is er nog wat ruimtebesparing mogelijk.

Vooralsnog is er nog geen maximum aan de grootte.

Om niet tegen de planeten aan te lopen adviseer ik een minimale hoogte van 250 cm, het plafond wordt maximaal 30 cm lager door het planetarium waardoor er een vrije doorgang van 2,20 meter overblijft. Hoe hoger het plafond, hoe beter dus.

Als de DMO in rust staat kun je de ventilator van de voeding horen zoemen, een geluidloze voeding behoort ook tot de mogelijkheden. Als de planeten naar hun positie gaan hoor je de beweging van de verschillende motoren en onderdelen afhankelijk van de uitvoering, de ruimte en de hoogte.

Afspeelmogelijkheden

Bij het planetarium hoort een aparte website waarin het zonnestelsel grafisch wordt weergegeven, na het invullen van de datum gaan alle planeten in de desbetreffende constellatie.

Het is ook mogelijk om de planeten elke dag automatisch in dezelfde stand te laten zetten. Hiervoor start het planetarium zichzelf (’s nachts of op een andere tijd) op, berekent de posities, verplaatst de planeten en sluit zichzelf weer af.

Grafisch design

Ja dat kan. Een blanco planetarium met een tekening over wat er op moet komen kan ook. Je kan dan zelf je planetarium beschilderen of het iemand anders laten doen.

Ja dat kan. Eigenlijk kan alles: roestvrij staal, ingelegd fineer, eikenhout, marmer, plastic sheets met of zonder een afbeelding, geborsteld aluminium, beton, behang of misschien een steampunk-uitvoering? Bedenk het maar.

Locatie

Ja, er zijn voor alsnog geen grenzen. De DMO wordt in Nederland ge-prefabriceerd en vervolgens vervoerd naar de locatie en daar geïnstalleerd.

Dat is begrijpelijk, niet iedereen heeft behoefte aan publiciteit.

Ruimte

Nee, vanwege de luchtvochtigheid is er dan geen garantie. De ruimte moet droog zijn, buiten in de tuin kan dus ook niet.

Dan zal de DMO niet functioneren. Daarnaast moet er ook 220V wisselspanning zijn.

Dat hangt van de ruimte af. In principe volstaan 4 haken in het plafond van de ruimte en het hebben van 220V en WiFi. Grotere planetaria hebben meer ophangpunten nodig.

Het ligt aan het gewicht van de gekozen DMO. Het lichtste model weegt 83,2 Kg en dat moet over 4 punten verdeeld worden. 

Astronomie

Een mechanisch model zal altijd afwijkingen hebben. Het getoonde model op deze website heeft cirkels voor de planeetbanen, in werkelijkheid hebben de planeetbanen niet zo'n exacte ronding.

Exacte planeetbanen in een DMO zijn optioneel.

Dat is optioneel.

Dat klopt. Eise houdt maanstanden bij en nog veel meer. De reden dat de DMO iets vereenvoudigd is komt door de afmetingen van het prototype.

Hoe groter het planetarium, hoe meer mogelijkheden er zijn omdat er meer ruimte is. Diverse opties zijn dan mogelijk.

In het afgebeelde planetarium zijn, net als bij Eise Eisinga, de volgende planeten in beweging: Mercurius, Venus, Aarde plus maan, Mars, Jupiter en Saturnus. Bij een grotere versie kunnen Neptunes, Uranus en Pluto ook toegevoegd worden.
 

Houtsoorten

Dat kan, in principe is elk (plaat)materiaal geschikt. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, koper, steensoorten, plastic. Afhankelijk van het gekozen materiaal zijn er weer diverse methodes van belettering.

De DMO op deze website heeft een vurenhouten frame met rijbanen van MDF. Dit is de lichtste en goedkoopste uitvoering van een DMO. 

Om ook het binnenwerk een andere kwaliteit en uitstraling te geven zijn andere houtsoorten denkbaar. 

Lift

De lift wordt gedimensioneerd op het gewicht van de DMO.

De gebruikte lift in de hier getoonde DMO heeft een begrenzer van 250 Kg en is beveiligd om te ver omhoog of omlaag te gaan. Zwaardere liften hebben andere specificaties.

Het planetarium moet van de bovenkant benaderbaar zijn tijdens de installatie en eventueel onderhoud. Als daar een mogelijkheid toe is dan is er geen lift nodig.

Onderhoud

Nee, er is relatief weinig slijtage aan de mechanica omdat er relatief weinig bewegingen mee gedaan worden. Mocht iets desondanks versleten raken dan is dat te vervangen. De software staat in een gesloten systeem en heeft geen updates nodig.

Special effects

De DMO kan voorzien worden van geluids- en lichteffecten als de planeten in beweging zijn. Maar een rookmachine, stroboscoop of welk ander elektrisch apparaat dan ook zijn te koppelen. Je kunt de DMO zelfs Abba of Mozart laten afspelen mocht je dat willen.

De DMO kan gekoppeld worden met een online horoscoop. Nadat de planeten in constellatie zijn gegaan wordt er op het scherm van de website een horoscoop getoond, of je kan hem uitprinten.

In principe kan er van alles aan een DMO gekoppeld worden mits het elektronisch te schakelen valt.